måndag 29 augusti 2011

Nostalgisk resa i Vallentuna.

Äntligen blev det av att göra den där turen med goda vänner som vi lärde känna när vi flyttat ut till vårt första egna hus. Ett radhus i Vallentuna för 128.000:- och som vi kunde köpa när vi skrapat ihop en insats på 20.000:- (tror jag) efter träget sparande. Vi bodde där i fem år, vännerna betydligt längre. Nästan rena landet var det på den tiden, jo det fanns ett litet centrum nära kyrkan och tågstationen. Här låg några flerfamiljshus med butiker i gatuplanet och inom gångavstånd runt detta lilla centrum låg mindre nya villa- och radhusområden utspridda.
Nu är det stort - ja, vi visste ju att Vallentuna växt och vi har ju sett hur det växt när vi kört igenom. Så STORT och så UTBRETT.
Var sjutton är mulleskogen?
Var låg backen vi hjälpte till att röja för friluftsaktiviteter?
Var åkte vi skidor? Och pulka?
Var tränade i utförsåkning - på gamla vanliga längdskidor som försetts med "låg fästpunkt" så att fot och pjäxa blev någorlunda fixerad?
Var promenerade vi med småbarn i vagnar och storasyskon som just lärt sig cyckla eller släpade på kälkar och tefat?
Var plockade vi blommor till midsommarstången?
Det är inte mycket som stämmer. Här finns massor av vägar, kors och tvärs.
Här ligger hus, hus, hus, hus: snygga hus, fula hus, stora hus, små hus, en salig blandning av byggstilar. Röda Sörgården granne med mörkgrå liggtimrad fjällstuga som är granne med vita funkis, som är granne med den gula som spelar herrgård o s v.
Och vad har hänt med våra snygga och trevliga radhuslängor?
Finns det inget skönhetsråd i Vallentuna? Eller en stadsarkitekt? Nej jag gillar inte överförmynderi, men det måste finnas gränser för hur stort spelrum idérika nya ägare får med precis allt: takbeläggningar, utbyggnader, skjul, entréer, färger, staket, murar, höga häckar, låga häckar...... Resultatet är definitivt inte bra, ett praktlexempel på att när husägare kan göra precis vad dom vill blir det sammantagna resultatet kaos. Så synd, för de är fortfarande de absolut trevligaste och välplanerade radhus jag hittills sett. Vi såg flera andra gamla radhusområden byggda ungefär samtidigt - inget såg ut som "vårt".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar