fredag 23 april 2010

Världsbokens dag och Rödakors-kampanjen Rädda mammorna.

Idag är det Världsbokens dag, som vi på Röda korset i Täby har uppmärksammat genom att i arla morgonstunden sälja pocketböcker och barnböcker på några av Roslagsbanans stationer. Insamlingen är riktad mot kampanjen Rädda mammorna. Med Rädda mammorna vill RK uppmärksamma dels hotet mot alla kvinnor som drabbats av krig och konflikter, dels mot deras enorma vilja och styrka att skydda och hjälpa sina familjer. Pengarna går till förbättrad mödravård och till behandling av mammor och barn med svåra krigstrauman samt att återförena familjer som splittrats i krigens kaos.
De allra flesta resenärerna på "min" station denna morgon - och det vill jag verkligen poängtera - var glada, trevliga, vänliga och positiva. Särskilt de lite yngre. Många köpte böcker, somliga - faktiskt ganska många - betalade lite extra eller lade pengar i bössan. Billigt var det och bara fräscha böcker - 5 kronor för pocket och barnböcker för 10 - 30 kronor.
Men vi fick också några ordentliga påhopp.
Nr 1 - solbränd äldre herre, som av gångkläderna att döma inte varit särskilt lågavlönad - hade säkert aldrig sagt "hälften räcker" till ett generöst löneerbjudande - ondgjorde sig över Bengt Westerbergs omdiskuterade arvode: inte ett öre till en sådan organisation.
Nummer 2 - också lite äldre man - tänkte verkligen inte "sponsra" af Donner. Men han köpte i alla fall en bok pm Pelle Svanslös för han hade ett barnbarn som hette Pelle.
Nummer 3 - äldre herre med stor, blank, vit Audi - kunde inte tänka sig att skänka en slant till en organisation som höll sig med kriminella anställda. Däremot var han både otrevlig och fin på att sprida galla över oss frivilliga. Och det kan jag försäkra - vi tycker verkligen inte att det af Donner gjort är särskilt bra.
Nummer 4 - äldre herre han också - trodde inte ÖVERHUVUDTAGET på välgörenhet och särskilt inte på RK.
Visst alla har rätt att tycka vad dom vill, men man blir både ledsen och arg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar