söndag 13 september 2009

Varför ifrågasätter vi så ofta andras val?

Och då tänker jag på val och förändringar av privat natur som andra gör efter moget övervägande och av olika orsaker. Val och förändringar som helt och hållet berör dem och inga andra. Som att flytta till exempel, att byta miljö.
Vi känner ett par som just sålt sitt hus där de bott i många år och flyttat in till en lite mindre bostad i Stockholm. Det är inget plötsligt hugskott, de har letat länge för att hitta en lämplig lägenhet. Huset, där de bott med stor familj, kändes för stort när alla barn för länge sedan flyttat hemifrån. De har också ett härligt ställe på landet där de vill tillbringa så mycket tid som möjligt. Och jag kan tänka mig att det är lite jobbigt att hinna med sköta två hus och två trädgårdar. Kombinationen lägenhet och sommarhus är egentligen ganska idealisk.
Men vad händer? Jo en massa kommentarer:
- Men kära nån, ska ni flytta in till stan. Hur kan ni?
- Hur kan ni lämna ert fina hus?
- Vad säger barnen?
- Och in till stan med alla avgaser!!!!! Ni som är vana vid frisk luft och kunna gå ut direkt i trädgården.
- Hur ska det gå? Det kan aldrig vara detsamma med bara en balkong.
- Kommer ni inte att sakna det och det och det, etc.
- Tror ni verkligen att ni kommer att trivas?
Lustigt nog! Precis samma sak hände oss - fast omvänt då förstås - när vi flyttade från Stockholm till Täby. Ingen kunde begripa hur vi kunde lämna något så attraktivt som en lägenhet i Stockholm innerstad för en förort! Tänk på alla roliga butiker. Och hur skulle vi klara oss utan teatrar, muséer, gallerier, kvarterskrogar och biografer inpå knutarna? Närheten till precis "allt"!
- Ni har ju bott här i sjutton år, tror ni verkligen at ni kommer att trivas?
Ja, det trodde vi. Och vi hade rätt. Vi trivs otroligt bra. Det tar mindre än en halvtimme att åka in till Stockholm och hela "utbudet". Men vi är mycket glada över att vi hade våra sjutton år i stan - efter alla år i radhus och villa. Det var kul att ha nära till allt!
Men vad är det som säger att samma fåror år efter år är det underbaraste man kan trampa i?
Det är bra att kunna och vilja förändra. Tycker vi. Förändringar kan faktiskt vara oerhört stimulerande. Och går det åt pipan får man förändra igen. Eller???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar