söndag 5 april 2009

Två veckor i solen

Härligt att lämna ett gråkallt Arlanda i ottan en lördagmorgon och landa på Gran Canaria och svepas in i soldis och ljumma vindar. I två veckor har vi besökt Puerto de Mogan, ett resmål en bit bortom de enorma hotellområdena söder om Las Palmas.


Puerto de Mogan är från början ett lite fiskeläge i kanten av den blåa Atlanten, en lite mer genuin miljö med tvåvåningshus - högre får man inte bygga här. Det är lugnt och skönt, inget hålligång nätterna igenom. Många små butiker, många bra restauranger. En fantastisk båthamn - här ligger allt från enkla fiskebåtar, mindre segel- och motorbåtar till otroliga farkoster i mångmiljonklassen. Många väntar på goda vindförhållanden för längre havsseglingar, andra ligger där bara och ser vackra ut. Verkar det som i alla fall. Ett ställe att åka till en kväll och ta en drink på akterdäck i solnedgången. Nej förresten, det har jag inte den blekaste aning om. Alla är säkert hängivna sjöfarare.



Fint väder så gott som varje dag, inte strålande, men väldigt skönt. 19 grader djupt blågrönt vattnet 20-24 i luften. Och bruna blev vi. Stranden är ganska liten men aldrig överfylld, inte världens bästa, men trevlig. Och väldigt välskött. Här plockas det skräp flera gånger om dagen.


Tog en bussutflykt till de inre delarna av ön. De yttre är torra och karga, de inre vackert grönskande. Och backigt är det. Stup är definitivt inte min förtjusning, tvärtom. Men tittar man rakt ut och struntar i att kolla HUR brant det är så är det njutbart i allra högsta grad. Tre klimatzoner på en timme passerade vi. Varma tröjan satt verkligen inte i vägen på de högre höjderna. Stackars den norrman, som endast iförd minimalt linne som huttrade omkring. Då hjälpte varken heltäckande tatueringar eller en något varmare påklädd hustru.
På kvällarna musik på lilla torget - härlig trad jazz med spelglada bandet Heart of England. Dans förstås, helt spontan - den som ville gick upp och tog en svängom.
Hemma igen! Och det är också bra. Våren är på väg även om isen fortfarande ligger längst inne i vår vik. Men tussilagon blommar.....Och då finns det väl hopp om att värmen kommer även hit.
Överraskades vid hemkomsten med nyplanterade minipenséer på altanen och en kruka pingstliljor - också i minimodell - i kruka på dukat supébord av Charlotte och Anna. Och om en stund kommer Johan för att kolla hur bruna vi är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar